Holomega Calcio este un remineralizant pentru intarirea oaselor si cartilajelor.
Aportul de calciu sub forma de bisglicinat il face mult mai biodisponibil.
Doza recomandata stabilita in tarile occidentale este de 800 pana la 1200 mg pe zi (adulti-copii). In alte culturi s-a vazut ca 300 mg pe zi sunt suficiente. In aceste date, trebuie luata in considerare absorbtia pe care fiecare persoana este capabila sa o aiba pentru acest mineral.
Calciul (Ca) este un macromineral care indeplineste o functie structurala importanta in corpul nostru, deoarece este o parte integranta a oaselor si a dintilor. Este foarte important ca nevoile lor de baza sa fie acoperite in timpul copilariei si adolescentei. In plus, in timpul sarcinii si alaptarii, necesarul de calciu creste semnificativ. La batranete este, de asemenea, foarte important sa existe niveluri adecvate de calciu in organism, pentru a inlocui pierderile care apar in acest mineral, precum osteoporoza. Pentru fixarea calciului in sistemul osos este necesara prezenta vitaminei D (statul la soare).
Calciul are diverse functii in corpul nostru:
- Face parte din dinti si oase si contribuie la mentinerea lor sanatoase. Este necesar pentru coagularea sangelui.
- Participa la transmiterea impulsului nervos.
- Are un rol important in contractia musculara.
- Stimularea secretiei hormonale.
- Contribuie la activarea enzimelor care servesc ca mediatori in diferite reactii chimice.
- Colaboreaza la permeabilitatea membranelor celulare astfel incat acestea sa poata efectua schimbul de substante cu mediul (oxigen si nutrienti).
- Participa la absorbtia vitaminei B12. Din totalul de calciu continut in alimente, doar intre 20%-40% din total este absorbit. Absorbtia sa se imbunatateste cu prezenta vitaminei D, lactozei, grasimilor, proteinelor, vitaminei C si mediului acid. Prin urmare, alimentele cu cea mai buna biodisponibilitate a calciului sunt laptele si produsele lactate.
Principalele surse alimentare din care se obtine calciu prin dieta sunt:
- Lapte, iaurt, branza si alte produse lactate.
- Pesti ale caror oase pot fi consumate (sardine, hamsii, somon...), crustacee.
- Legume cu frunze verzi (varza).
- Ulei de floarea soarelui.
- Leguminoase (leguminoase, soia).
- Arahide, migdale, susan, nuci.
- Apa pentru consum.
Lipsa de calciu necesar pentru buna functionare a organismului nostru poate cauza:
- Osteoporoza, care este o scadere a masei osoase si cresterea fragilitatii oaselor.
- Rahitism, mineralizare scazuta si deformare osoasa.
- Tetania sau alterarea contractiei musculare.
Calciul prezent in oase este o rezerva pentru situatiile in care calciul din sange sau tesuturi este dezechilibrat. Din kilogramul si jumatate de calciu gasit in organism, 99% se afla in oase si dinti, dandu-le duritate. Din restul de 1%, 0,2% se gaseste in sange si tesuturi moi. Este foarte important ca aceasta concentratie de calciu din sange si tesuturi sa fie mentinuta in limite inguste. In acest sens, oasele actioneaza ca o rezerva de calciu care este inactiv si din care se extrage calciul atunci cand concentratia in sange scade. Prin urmare, oasele sunt intr-o stare constanta de reinnoire si descompunere.
Daca nivelul de calciu din sange scade, fie pentru ca acest calciul este excretat, fie pentru ca se depune in tesuturi, oasele elibereaza calciu, astfel incat concentratia din sange sa creasca. Prin urmare, pentru a mentine nivelurile optime de calciu in oase si dinti, acest mecanism care controleaza nivelul de calciu din sange trebuie sa fie echilibrat.
Mecanismul hormonal care mentine nivelul de calciu in sange este complex si poate fi dezechilibrat de numerosi factori:
- Excesele de nutrienti precum sodiu, fosfor sau fluor;
- Consumul excesiv de produse lactate,
- Proteine animale si zaharuri; sau
- Deficitul de minerale precum magneziu, zinc si bor dezechilibreaza organismul si impiedica acumularea de calciu in oase.
Tratamentul traditional pentru stoparea decalcificarii oaselor consta in furnizarea de doze mari de calciu cu speranta ca, prin cresterea aportului, o parte din calciu poate fi folosita. Dar aceasta masura nu rezolva problema de baza, care este o slaba asimilare a calciului prezent in alimentatie. In plus, suplimentarea excesiva atunci cand organismul nu este capabil sa-l asimileze corespunzator poate avea consecinte grave derivate din acumularea de calciu in artere, articulatii sau organe precum rinichii si ficatul. Cand calciul nu este bine administrat, adica atunci cand dieta nu este deficitara in calciu, dar nu se depune in oase si dinti, se datoreaza faptului ca fie este excretat, fie se acumuleaza in tesuturile moi. Acumularea de calciu in tesuturile moi provoaca artrita, bursita, spondilita, calculi biliari, pietre la rinichi si arterioscleroza.
Masurile corective sunt importante pentru a obtine o absorbtie buna a calciului in loc sa incercati sa cresteti excesiv doza. Patru capsule pe zi din acest produs ofera 624 mg de calciu foarte biodisponibil. Pentru a realiza o buna absorbtie la nivel intestinal trebuie sa existe o proportie mai mare de flora bacteriana benefica in intestin si peretele intestinal trebuie sa fie in stare buna. Aportul excesiv de tarate, paine integrala sau spanac poate impiedica absorbtia calciului prin peretele intestinal, ceea ce nu inseamna ca aceste alimente trebuie evitate, ci consumate cu moderatie. Vitamina D creste absorbtia intestinala a calciului. Sursele alimentare bune de vitamina D sunt albusurile de ou si pestele gras, cum ar fi somonul, sardinele si tonul. Dar cea mai mare sursa a acestei vitamine este, fara indoiala, expunerea regulata la lumina soarelui.
Pentru a imbunatati functionarea pompei care misca calciul prin membrane va trebui sa crestem aportul de potasiu. Alimentele deosebit de bogate in potasiu sunt fructele, legumele cu frunze verzi, cartofii, conopida, leguminoasele, telina, rosiile, castravetii si vinetele. De asemenea, va fi necesar sa reduceti sarea in alimentatie si sa evitati alimentele sarate precum arahide, chipsuri, masline etc. S-a constatat ca un anumit factor prezent in ceai, cafea, vin si ciocolata impiedica buna functionare a transportului ionilor prin membrana celulara, inducand acumularea de sodiu si calciu. Deficientele de magneziu si zinc scad si mai mult activitatea mecanismului de transport al calciului.
Holomega Calcio
- rahitism, osteoporoza
- afectiuni dentare
- tetanie
- tulburari neurovegetative
- tulburari menstruale, metroragii
Ingrediente (per 3 capsule)
Bisglicinat de calciu 800 mg.
*Nu contine gluten, amidon, coloranti. Potrivit pentru vegetarieni, diabetici si pacienti cu diete restrictive.
Mod de administrare
1 - 3 capsule pe zi, in timpul meselor sau conform recomandarii specialistului.
Prezentare
50 capsule vegetale
Atentionari
Suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat si un mod de viata sanatos. A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic. A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor mici. Nu se recomanda copiilor sub 12 ani. In sarcina si alaptare nu se administreaza, cu exceptia cazului in care este prescris de un ginecolog. A nu se consuma de catre persoanele alergice la oricare dintre ingredientele produsului.
Pastrati recipientul bine inchis. A se pastra la temperatura camerei, la loc uscat, ferit de lumina soarelui si caldura.